Panorama V

Oravská priehrada je najväčšou priehradou na Slovensku. Okrem tohto má ešte mnoho ďalších „naj“. Zhrnuli sme ich pre vás do 7 bodov.

oravska priehrada 32

1. Z miestneho prístavu v pravidelných intervaloch vyrážajú vyhliadkové lode. Loď robí okruh po priehrade, okolo Slanickeho ostrova, čajkového miniostrova a popri brehoch Námestova a okolistých obcí. Okružná jazda vrátane 40 minútového zastavenia na Slanickom ostrove trvá 1,5 hodiny a jednu dospelú osobu stojí 6 €.

 

2. Na Slanickom ostrove stojí kostol, ktorý sa zachoval vďaka tomu, že bol postavený na mieste s nadmorskou výškou 609 m.n.m. a bol tak ušetrený zatopenia po postavení priehrady. Zvyšok obce Slanica, ako aj ďalších okolitých obcí však zmizlo pod vodnou hladinou. Kostol na ostrove je celkom zachovalý, všetko vybavenie, lavice aj oltár boli ale v priebehu rokov po zatopení obce vyrabované. V kostole sa v súčasnosti nachádza umelecká výstava od rôznych slovenských umelcov. Má výbornú akustiku, preto sa v ňom pravidelne konajú koncerty vážnej hudby.

 

3. Pri kostole je umiestnená socha Antona Bernoláka – rodáka zo Slanice. Socha sa symbolicky pozerá smerom na miesto, kde pred postavením Oravskej priehrady sa nachádzala obec

 

4. Priehrada obsahuje 365 miliónov metrov kubických vody

 

5. Priemerná hĺbka vodnej nádrže je 15 m

 

6. Najhlbšie miesto je pri priehradnom múre a má 35 metrov

 

7. Zaujímavosťou je aj to, ako sa na tomto mieste žilo v minulosti. Vo veľkom sa tu na exportné účely pestoval ľan, vyrábalo sa z neho vlákno a súkno. Okrem najbohatšej obce Slanica, tu pred postavením priehrady boli aj obce Hámre, Lavkovo, Osada a Ústie. Obchodníci z týchto dedín mali podelené trhy. Slaničania obchodovali v Chorvátsku, Slavónii a Dalmácii, Úsťania v Zadunajsku, Osaďania v Sedmohradsku. Fungoval tu systém zamestnávateľa – gazdu, zamestnanca – pomocníka a paholka – opatrovateľa koní.

 

{module [120|rounded]}

oravska priehrada 1

oravska priehrada 2

oravska priehrada 3

oravska priehrada 4

oravska priehrada 5

 oravska priehrada 6

oravska priehrada 7

oravska priehrada 8

oravska priehrada 9

oravska priehrada 10

oravska priehrada 11

oravska priehrada 12

oravska priehrada 13

oravska priehrada 14

oravska priehrada 15

oravska priehrada 16

oravska priehrada 17

oravska priehrada 18

oravska priehrada 19

oravska priehrada 20

oravska priehrada 21

oravska priehrada 23

oravska priehrada 24

oravska priehrada 25

oravska priehrada 26

oravska priehrada 27

oravska priehrada 28

oravska priehrada 29

oravska priehrada 30{module [120|rounded]}

oravska priehrada 31

oravska priehrada 32

oravska priehrada 33

oravska priehrada 34

oravska priehrada 35