Panorama V

 

Začína sezóna tejto úžasnej a zdravej zeleniny, ponúkame vám zopár receptov, ako si ju pripraviť, aby chutila ozaj každému. 


Skladovanie špargle:
Špargľu skladujeme v chladničke pri teplote +20 st.C až +4 st.C maximálne jeden týždeň.

Príprava špargle pred varením:
Výhonky opláchneme a olúpeme (pri čistení môžeme použiť škrabku na zemiaky). Bielu špargľu začíname čistiť asi 2–3 cm pod vrcholom a pokračujeme až ku spodnému koncu výhonku. Zelená špargľa má vrcholy dlhšie, preto čistíme len spodnú tretinu výhonku. Niekedy má špargľa spodné konce zdrevnatelé, tie odrežeme (asi 3 cm).

Spargla1


VARENÁ ŠPARGĽA - klasický recept:
Potrebujeme:
1000 g špargle
500 g nových zemiakov
50 g čerstvej šunky
50 g varenej šunky
1 l vody
cukor, soľ, maslo
petržlenová vňať

Príprava:
Pre jednu osobu potrebujeme na prípravu hlavného jedla asi 500g špargle. Špargľu varíme v 1 l vody s 1 lžičkou soli a kockou cukru, môžeme pridať aj lyžičku masla.
Bielu špargľu varíme 8-12 minút, zelenú len 8 minút.
Uvaríme oškrabané zemiaky. Uvarenú špargľu so zemiakmi a šunkou upravíme na tanieri, ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťkou. Zvlášť podáváme rozpustené maslo.


KURACIE KÚSKY SO ŠPARGĽOU
Potrebujeme:
500 g špargle
4 plátky kuracích pŕs
125 ml bieleho vína
soľ
½ lyžičky zázvoru
2 lyžice maizeny
½ l vody
1 cibuľa
olej

Príprava:
Mäso nakrájame na drobné kúsky a marinujeme aspoň 12 hodín v zmesi vína, soli, zázvoru, maizeny, vody a nadrobno nakrájenej cibule. Špargľu ošúpeme, pokrájame na drobno a na oleji asi 3 minúty opekáme. Špargľu vyberieme, vložíme mäso, opekáme asi 8 minút. Pridáme špargľu a dohromady ešte 2 minúty opečieme. Podávame teplé s ryžou a zeleninovou oblohou.

{module [120|rounded]}




VYSMÁŽANÁ ŠPARGĽA S RAJČINAMI
Potrebujeme:
800 g uvarenej špagle
1 vajce
hladká múka
strúhanka
olej na vysmážanie
150 g majonézy
lyžicu bieleho vína
šťava z ½ citrónu
2 rajčiny

Príprava:
Osušenú špargľu obalíme v trojobale a smažíme na rozpálenom oleji. Majonézu zmiešame s vínom a citrónovou šťavou, pridáme na malé kocky nakrájané rajčiny. Vysmaženú špargľu polejeme omáčkou, podávame so zeleninovým šalátom.

Spargla2

{module [120|rounded]}



PRAŽENICA S KURACÍM MASOM A ŠPARGĽOU
Potrebujeme:
250 g zelenej špargle
30 g masla
4 cibuľky
6 vajec
250 ml mlieka
2 lyžičky horčice
400 g vareného kuracieho mäsa
mleté čierne korenie
200 g tvrdého syra

Príprava:
Špargľu ošúpeme, povaríme asi 8 minút, scedíme. Na panvici posmažíme na masle nadrobno nakrájanú cibuľku. Vajíčka, mlieko a horčicu rozšľaháme, primiešame nakrájené kuracie mäso a korenie. Zmes nalejeme na cibuľku a na miernom ohni pečieme asi 15 minút do zhustnutia. Na povrch praženice poukladáme špargľu, posypeme nastrúhaným syrom a v predohriatej trúbe krátko zapečieme do zlatista.
Podávame s čerstvým zeleninovým šalátom.


ŠPARGĽA V SYROVOM CESTÍČKU
Potrebujeme:
350 g bielej špargle
150 ml mlieka
2 vajíčka
60 g hladkej múky
80 g tvrdého syru
soľ, olej na vysmážanie

Príprava:
Očistenú špargľu 8 minút povaríme, scedíme. Z mlieka, vajec, múky, syra a štipky soli pripravíme cestíčko. Špargľu obaľujeme v cestíčku a vysmážame dozlatova.
Podáváme so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom.




ŠPARGĽOVÝ ZÁVIN SO SYROM
Potrebujeme:
500 g uvarenej zelenej špargle
l balíček lístkového cesta
200 g tvrdého syru
300 g mäkkého syru
1 vajíčko, soľ

Príprava:
Lístkové cesto rozvalkáme, natrieme mäkkým syrom, dáme špargľu a posypeme ¾ strúhaného syru. Cesto zavinieme. Závin potrieme rozšľahaným vajcom, osolíme a posypeme zvyškom nastrúhaného syra. Pozvoľna pečieme v mierne vyhriatej trúbe.
Závin podávame horúci alebo studený.

{module [120|rounded]}


GRATINOVANÁ ŠPARGĽA
Potrebujeme:
1 kg uvarenej špargle
50 g masla
400 g čerstvého špenátu
1 cibuľa šalotka
300 g jemného plesňového syru

Príprava:
Špenát cca 1 minutu blanšírujeme vo vriacej vode, hneď prudko ochladíme v studenej vode, necháme odkvapkať. Na časti masla osmažíme šalotku nakrájanú na tenké kolieska, pridáme špenát, 1-2 minuty dusíme. Formu na pečenie vymastíme maslem, vložíme do nej podusený špenát a špargľu, pokryjeme syrom nakrájaným na plátky. Zapekáme cca 15 minút v predhriatej trúbe.

 

Spargla3


ZEMIAKOVÉ PLACKY SO ŠPARGĽOU
Potrebujeme:
1 kg uvarenej špargle
100 ml tatárskej omáčky
100 ml bieleho jogurtu
100 g tvrdého syru
Na placky:
600 g zemiakov
hladká múka
soľ, ml.čierne korenie
majoránka, 2 strúčiky cesnaku
1 vajíčko, olej na vysmážanie.

Príprava:
Zemiaky nastrúhame, pridáme majoránku, štipku korenia, vajíčko a múku, aby vzniklo polotuhé cesto, usmažíme placky. Každú placku potrieme tatárskou omáčkou zmiešanou s jogurtom a naukladáme špargľu. Placky preložíme, povrch polejeme zvyškom omáčky a posypeme nastrúhaným syrom. Podávame so zeleninovým šalátom.

 

 

{module [120|rounded]}

 

Baskitský špargľový krém

Potrebujeme :

500 g zelenej špargle, 750 ml hovádzieho alebo slepačieho vývaru, 12 pl šľahačkovej smotany, 2 žĺtky, 1 čl soli, 1 čl cukru, čerstvo namleté čierne korenie; sušená šunka (schwarzwaldská, serrano, prosciutto), tvrdý syr

Postup

Špargľu ošúpeme, odkrojíme tvrdé konce a pokrájame na 5-7 cm kúsky. Do hrnca dáme zovrieť väčšie množstvo vody so soľou a cukrom a do vriacej vložíme špargľu. Varíme 3-5 minút. Scedíme, preložíme do hrnca a zalejeme vývarom. Keď vývar začne vrieť, hrniec prikryjeme a špargľu varíme 15-20 minút. Mimo sporáka všetko rozmixujeme. Žĺtky zmiešame so 6 pl šľahačkovej smotany a vlejeme do rozmixovaného krému, ktorý vrátime znova na sporák a za stáleho miešania varíme, kým nezačne hustnúť. Trvá to 7-8 minút. Nesmie vrieť. Odstavíme, premiešame so zvyšnou smotanou. Krém sa zvykne podávať studený s kúskami sušenej šunky a s postrúhaným alebo nadrobno pokrájaným syrom. Ale môže sa jesť aj teplý.

 {jcomments on}